64 школа превключили към онлайн уроци с разрешение на МОН

64 от всички 2359 училища в страна са преминали към обучение от разстояние в електронна среда с разрешение на просветният министър Красимир Вълчев, съобщиха от МОН.

От тази възможност могат да се възползват школа от „червената“ или „оранжевата зона“, но при определени условия. В тях трябва да има ръст на заболяемостта сред ученици и учители и отсъстващите със симптоми, педагозите в отпуска. Решението пък трябва да е взето на педагогически съвет, както и да бъде подкрепено от родителите. Министърът обаче препоръчва учениците от начален етап да преминават последни към онлайн уроци, тъй като за тях е важно педагогическото взаимодействие.

Само 11 от училищата, които ще приложат мярката, ще учат изцяло онлайн за определен период от време. При останалите 53 дистанционното обучение е въведено само за определен етап – прогимназиален или гимназиален.

Най-много училища, заявили желание за преминаване в обучение от разстояние, пък са от София-град, Шумен и Русе, уточняват от МОН.

Межувременно стана ясно, че с решение на педагогическите съвети маските могат да станат задължителни и по време на часовете.

Източник: Монитор