Близо 50 000 зрелостници писаха върху „Песента на колелетата“ на матурата

Върху произведението „Песента на колелетата“ на Йордан Йовков писаха зрелостниците в третия модул на задължителната матура по български език и литература.

В условия на извънредна епидемична обстановка близо 50 хиляди зрелостници се явиха на задължителен изпит по български език и литература. За първи път изпитът се предаваше от камери в реално време, а родителите можеха да наблюдават.

49 373 са зрелостниците, които се явяват на първата задължителна матура. От тях 48 100 са завършващи тази година, а 1400 са завършили в предходни години.

Заради заболяване от Covid двама дванадесетокласници няма да положат изпит. Те са дали положителен резултат вчера.

Други двама, които са били под карантина като контактни, ще могат да се явят.

За първи път изпитът се заснемаше от камери и се предаваше на живо в 28-те регионални управления на образованието в страната. Различното сега е, че по трима родители от всяко училище, ще могат да гледат в реално време.

Изпитните зали бяха общо 5000, а квесторите над 15 000 души.

Зрелостниците влизаха със служебна бележка в електронен формат и лични документи в оригинал. Задължително бе носенето на предпазна маска и прозрачен плик за личните вещи.

На изпита бе разрешена химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума.

Матурата продължава 4 астрономически часа, разделена в три модула.

Първият с 30 затворени въпроса, вторият с 10 въпроса със свободен отговор, а в третият пишат есе или интерпретативно съчинение по зададена тема.

Източник: БНР