Четвъртокласниците от СУ “Николай Катранов” са сред най-добрите в областта на външното оценяване

Добри резултати на Националното външно оценяване по Български език и литература и Математика постигнаха четвъртокласниците от училищата във Великотърновска област. Най-успешно по двата предмета са се представили учениците от ОУ “Св. Патриарх Евтимий” и СУ “Емилиян Станев” в старата столица, съобщи Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието.

На изпита по БЕЛ са се явили 1651 ученика, които са оценявани по скалата до 50 точки. Общият успех на учениците от всички училища в Област В. Търново е 37,16 т., което се равнява на оценка Мн. добър 5,05 по шестобалната система. Във всички 60 училища, където има ученици в 4 клас резултатите са положителни, като само едно от тях е със слаб успех. Сред най-високите резултати са тези на четвъртокласниците от СУ “Николай Катранов” в Свищов.

В момента тече подготовката за НВО на всички ученици от 7-ми и 10 клас. По БЕЛ то ще се проведе на 16 юни, а по Математика – на 18 юни. На 17 юни учениците, които са пожелали ще преминат НВО по чужд език. По график на училищата, за 10 клас има и изпит по Дигитални компетентности, на който традиционно се явяват малко ученици, каза още Личева.

“Националното външно оценяване по БЕЛ и Математика е задължително за съответните класове, като седмокласниците ползват тази оценка и като част от формиране на бала за кандидатстване след завършен 7 клас. За изпита всички ученици трябва да се явят 40 минути по-рано в двора на училището и да спазват противоепидемичните мерки. За десетокласниците началото на НВО е в 8 ч. и ще продължи около 1 час, а за седмокласниците е от 9 ч. и е с по-дълга продължителност. Дните са неучебни за останалите класове. Всеки, явяващ се на НВО, ще положи изпита в училището, в което учи. Квесторите ще са учители от други училища. На изпитите отново ще има и видеонаблюдение”, поясни Личева, като пожела успех на всички.