ДЕНЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕЗИЦИ ОТБЕЛЯЗАХА В ПДТГ „ДИМИТЪР ХАДЖИВАСИЛЕВ“ – СВИЩОВ
Медиа:

По повод Европейския ден на езиците, часовете по английски език в ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ – Свищов протекоха по един по-различен, забавен и интригуващ начин. На 26 септември учениците от осмите и деветите класове излязоха от зоната си на комфорт, за да помислят как биха звучали думите „Здравей!“, „Благодаря“ и „Довиждане“ на различни европейски езици като испански, френски, немски, турски, нидерландски и др. Изброиха колкото се може повече държави в Европа и ЕС, а след това помислиха и какви са техните официални езици. На отделни бележки всяко дете написа на колкото се може повече езици посочените думи и затвърдиха своите общи познания, а повечето и обновиха своите лингвистични знания и умения.

С помощта на своите ръководители – г-жа Милена Борисова и г-жа Моника Цветанова, учениците се запознаха с официалните езици на ЕС на сайта на Европейската комисия (ЕК), който се поддържа от генерална дирекция „Писмени преводи“. Участниците имаха възможността да слушат и да имитират ежедневни разговори на непознати за тях говорими европейски езици.

Друго предизвикателство пред учениците бе участието в онлайн викторина, която съдържа точно 26 въпроса, в чест на датата 26 септември , на която се отбелязва този ден. Благодарение на това, учениците научиха нови и любопитни факти за европейските езици и въпреки отправеното към тях предизвикателство, те използваха всякакви ресурси, за да отговорят на зададените въпроси и много се забавляваха.

Отговорилите на всички въпроси, автоматично получиха възможност за печелене на награди като електронни четци или ваучери на стойност 100 лв., които ще бъдат раздадени чрез жребий на 01.10.2023 г.

Пожелаваме успех на Янислав Черкезов – 8а клас, Дарин Симеонов – 8а клас, Румен Рушидов – 8а клас и Виктория Гутева от 10б клас, които с ентусиазъм взеха участие във викторината.

Благодарим на всички ученици, които и тази година отбелязаха подобаващо Деня на европейските езици и ги насърчаваме да са все така любознателни, амбицирани и устремени към получаването на нови знания и умения в света на многоезичието!

 

По информация на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ – Свищов