На 16 октомври отбелязваме Световния ден на хляба. Инициативата на Международния съюз на хлебопроизводителите и пекарите и е в знак на почит към хляба и ролята му за здравословното хранене.
Поговорката „Няма по-голям от хляба“ е кодирана в гените на българина.
Свещен е хляба, дар и благодат – това научиха децата от група „Детелини“ към ДГ “Чиполино“, посещавайки фурната при ППОК „Изгрев 93–Ганчо Ганчев“ в с. Царевец с председател Красимир Колев. На прага ги посрещнаха усмихнати леля Пенка и леля Бойка и невероятен аромат на топъл хляб. А вътре, в уютната атмосфера на фурната, малките „детелинки“ се потопиха в тайнството на неговото приготвяне – от замесването до дегустацията. Притихналите малчугани слушаха увлекателните разказите на гостоприемните домакини и проследиха пътя му – от житеното зрънце до нашата трапеза, научавайки за значението му в човешката история и за неговата символика.
На изпроводяк децата хапнаха топла питка със сиренце, а домакините ги изпратиха с широки усмивки, много лакомства и вкусен хляб!
Група „Детелини“ към ДГ „Чиполино“ изказват благодарности на г-жа Галя Петрова за съдействието.
По информация на ДГ „Чиполино“
На 16 октомври по инициатива на Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (FAO) се отбелязва и Световният ден на прехраната и Световният форум по прехраната (WFF), две жизненоважни инициативи в глобалните усилия за трансформиране на хранително-вкусовите системи и справяне с предизвикателствата на продоволствената сигурност , устойчивост и действия в областта на климата. Със своята тема за 2023 г. „Водата е живот, водата е храна. Не изоставяйте никого“, тази година Денят акцентира върху тежкото положение на 2,4 милиарда души в страни с недостиг на вода и 600 милиона, разчитащи на водни хранителни системи, които са изправени пред замърсяване и деградация на екосистемите и въздействието на изменението на климата, информират от FAO.
На 16.10. 1979 г. по инициатива на ФАО – Организацията на храната и земеделието към ООН, за първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.
Целта е да се предизвика по-голямо разбиране от световната общественост на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността. Денят се отбелязва в над 150 страни, като България се включва в инициативата през 2006 година.