ДНЕС УЧИЛИЩНИЯТ ЗВЪНЕЦ БИЕ ТЪРЖЕСТВЕНО

15 септември  – ден, свързван  с радостни вълнения, усещане за ново начало, затрогващи първолаци, много цветя, родителски и учителски очаквания.  Ден, в който всички ние, попивайки духа на този празник, споделяме  емоции и надежди.

 

За пореден път прага на своите училища прекрачиха малки и големи, а най-развълнувани от тях бяха  първокласниците. По традиция, националният флаг  гордо се развя на фона на химна на Република България,  а ученици, учители и родители с трепет очакваха първия училищен звън.
И въпреки, че в празничните програми нямаше възможност всички деца вкупом да се изявят, денят е тържествен по дух и атмосфера във всяко училище и във всяка класна стая, а ученици, учители и родители си пожелават ползотворна работа и минават през плисната, по народна традиция и за късмет, вода.

 

А на СУ „Цветан Радославов“ явно вече им „върви по вода“.  Кметът на Свищов, д-р Генчо Генчев, направи първия удар към баскетболния кош на новата комбинирана спортна площадка, която бе открита официално днес в училището. Лентата бе прерязана в присъствието на много ученици, техните преподаватели, представители на обществени институции и организации. Отец Христо призова Божието благословение с молитва за здраве и късмет на всички присъстващи. Съоръжението е модернизирано по проект „Красива България“, а сумата на съфинансирането, осигурено от  Община Свищов, е 239 552 лв.

„Радвам се, че мога да споделя тази емоция с Вас, че присъствам на Вашия празник и че заедно ще пожелаем успешна нова учебна година на най-младите жители на нашата община, на техните родители, на всички учители, на целия колектив на СУ „Цветан Радославов“ и на училищното ръководство. Днес, повече от всякога, България и Свищов имат нужда от своите младите и грамотни хора. Благодаря на всички наши училища, които работят за тази кауза“, обърна се към учители, ученици и гости кметът Генчев в приветствието си по време на церемонията по откриване на учебната година. Малко по- късно,  градският градоначалник връчи ключовете на новия 32-местен училищен автобус ISUZU TURQUOISE на г-жа Мариана Маркова-директор на училището.

В този тържествен денна първокласниците бе обърнато специално внимание. Те бяха посрещнати с питка и мед, а звънчето оповести началото на техния ученически живот. За най-малките ученици, които започват да се учат на нашето четмо и писмо кметът на Община Свищов д-р Генчо Генчев традиционно бе подготвил образователна книжка  с послание и малка закачлива изненада – късметче с изписано пожелание за професия.

 

Поздравителни адреси и кошници с цветя от името на д-р Генчо Генчев, кмет на Община Свищов, бяха връчени на директорите на всички училища и детски градини. Пожелания за успешна учебна година към образователните институции на територията на общината бяха отправени от кмета и зам.-кметовете, от представители на общинското ръководство, от ректора и зам.-ректорите на Стопанска академия „ Д. А. Ценов“.

 

През новата учебна година в осемте общински училища и двете професионални гимназии ще се обучават 2503 ученици, а 184 първокласници влязоха за първи път в класните си стаи.

 

За да се потопите в празничната атмосфера, разгледайте галерията ни