Европейски ден на спорта в училище СУ „Димитър Благоев“ – гр. Свищов
Медиа:

СУ „Димитър Благоев“ – гр. Свищов подкрепи Националната инициатива на „БГ Бъди активен“ и се включи в Европейския ден на спорта в училище – 24.09.2021 г. Денят в СУ „Димитър Благоев“ – гр.Свищов беше наситен с богата програма включваща чисти игри, функционални тренировки, щафетни игри, състезания с колелета, тротинетки, ролери и скейтбордове. Денят започна с информативно видео и идеи за тренировки на дисплея на входа на училище, както и с идването на учениците с колело или тротинетка. За малките бяха организирани състезания по класове с превозните им средства. Посетиха и площадката по БДП, за да си припомнят правилата за движение в градска среда. Дори най-малките ни ученици от подготвителната група се включиха активно! Денят продължи с баскетболен и волейболен турнири между големите класове. Старши треньор Севдан Златанов представи джудото като спорт на малките ученици, като им направи демонстрация с по-големите си възпитаници и обясни колко е важно да се движим ежедневно. Денят не мина и без състезания по бягане. След обяд продължихме с пускането на видео „10 причини да спортуваш всеки ден“ на първокласниците, които после играха навън игри, подготвени им от техните учители – скачаха с чували, минаваха по лабиринти, въртяха обръчи и накрая танцуваха.
Активностите стартираха още в 8:00 часа и приключиха в 16:30. Един прекрасен и ползотворен ден, изпълнен с много емоции и желание за спорт.

„Европейския ден на спорта в училище“ е част от кампанията NowWeMove и „Европейска седмица на спорта #BeActive“. Събитията от кампанията NowWeMove са официално подкрепени от Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта и Столична община.

Европейски ден на спорта в училище (ЕДСУ) е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавление и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“ за всеки участник.
Целите ни са да популяризираме физическото възпитание и спорт; да създадем условия за забавление, чрез физическа активност за младите хора и да ги мотивираме да са по-активни през целия ден; да подобрим общественото здраве и благополучие; да засилим социални умения сред учениците и тяхната мотивация за участие в различни инициативи.