И децата с маски навън

Здравният министър проф. Костадин Ангелов разписа заповедта за носенето на маски на открито. В нея се посочва, че децата над 6-годишна възраст също трябва да носят маски навън, когато са на обществени места сред много хора. Изключения ще се допускат само за най-малките.

В документа обаче не са посочени конкретните места, на които от утре трябва да ходим задължително с лични предпазни средства. По-рано днес министърът уточни, че става въпрос за спирки, опашки пред лаборатории, магазини и т.н. В заповедта обаче се посочва само „при струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата“. Уточнено е, че обществени са местата, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване.

Изключения се допуска за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, спортуващите на открито и закрито, участниците в конгресно-конферентни мероприятия и др. подобни по време на изказванията си, а също водещите и гостите в телевизионни предавания.

Съгласно същата заповед лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани, следва да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда.

Източник: Монитор