Международен ден на детската книга и ден за информираност за аутизма в СУ „Димитър Благоев“-гр.Свищов
Медиа:

Днес отбелязваме Международният ден на детската книга. Датата е избрана, тъй като на нея, през 1805 г. е роден известният датски писател Ханс Кристиан Андерсен. През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда. Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. През годините са награждавани Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров. АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен“.
Учениците от 3 „а“ клас, отбелязаха дистанционно Международният ден на Детската книга. Показаха любимите си книжки, от личната си библиотека, а други – нарисуваха любима корица, герой и момент от тях.

Днес отбелязваме също и Световния ден за информираност за аутизма. На тази дата милиони професионалисти, родители, страдащи от аутизъм деца и възрастни в различни държави имат възможност да кажат на обществеността за аутизма като глобален проблем, да покажат необходимостта от ранното диагностициране и интервенция, да говорят за това, колко е важно, тези деца да бъдат разбрани и приети в нашето общество.
Този ден също така има за цел да почете уникалните способности на хората с аутизъм, да провокира толерантност и съпричастност, да улесни процесите на приобщаването им в училището и обществото.
Да подадем ръка на хората с Аутизъм!
Ето как го правим в нашето училище, където също се обучават такива деца:
учениците от начален етап бяха облечени в синьо, рисуваха сини балони и ръчички в знак на съпричастност.
На всички ученици беше пуснат видеоклип за аутистите, който ги запознава с аутизма и върху който разсъждаваха заедно.
По информация на СУ „ДИМИТЪР БЛАГОЕВ“-ГР.СВИЩОВ