Министър Ангелов: Отчитат се рекордни нива на заболяемост от COVID-19 в страната

„Само за седмица регистрираните положителни случаи на COVID-19 са се увеличили спрямо предходната със 102,07 % и са 23 569. 14-дневната заболяемост в България я нарежда на 11-то място сред страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство с рекордната до момента заболяемост от 666, 5 на 100 хил. души население, като в три области – Габрово, Кюстендил и София град, заболяемостта достига 1000 на 100 хил. души население“. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в Министерския съвет.

Рекордната заболяемост и изключително услужнената ситуация налагат въвеждането на нови противоепидемични мерки още от този петък, 27 ноември, обясни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Предложенията, които ще бъдат обсъдени на следващото правителствено заседание, включват удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка с 4 месеца – до края на месец март 2021 година. Също така се предлага преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси. В новите предложения за по-строги мерки влиза и преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, културни и други развлекателни мероприятия, включително частно организирани тържества, както и продължаване на забраната за посещение в дискотеки, пиано барове, нощни барове, бар вариете и бар клубове. Предлага се и преустановяване на работата на заведенията за хранене и развлечения, ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе-сладкарници и други, както и преустановяване работата на всички нехранителни магазини, включително търговски центрове, големи центрове от типа мол с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги. Предложенията на здравните експерти включват и преустановяване организирането и провеждането на вътрешни и външни екскурзии.

„Ние не налагаме локдаун. Вярваме, че заедно ще го наложим. Време е отново да се обединим в името на живота. Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи. Ако мерките дадат резултати, ще направим всичко възможно, на базата на анализа, за Коледа да обмислим отхлабването на тези мерки. Ако заедно минем през тези ограничения, ще имаме резултат след около 21 дни. Такива са данните на науката. Искам да дадем на системата поне месец, за да можем да направим нова оценка около Коледа и да ограничим заразата“, обясни министър Ангелов.

Към момента научните данни показват, че ако мерките бъдат приети, резултат от тях ще има най-рано след 8 дни. Всяка мярка ще бъде обсъдена детайлно с ресорния за нея министър от правителството, допълни министърът на здравеопазването.

Източник: Министерство на здравеопазването