Министър Вълчев: Изработихме помагало за родителите за дистанционното обучение на децата

Не може да се изработи толкова бързо методика за обучение в електронна среда. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на въпрос на депутата Евдокия Асенова за действията на Министерството на образованието и науката по подготовката на учебната 2020 – 2021 г., в контекста на продължаващата пандемия.

Нито една система не е настроена да обучава предимно в електронна среда, както се наложи през последните осем месеца. Няма съмнение, че това е предизвикателство, с което българската образователна система се справя относително добре. Предизвикателство, което ще остане и след пандемията, каза още Красимир Вълчев.

По думите му учебните програми и планове не зависят задължително от средата, в която се преподава.

Той посочи, че е слушал мнението на различни специалисти, които твърдят, че методиката не се различава от средата, а други твърдят, че следва да се различава.

За това сме организирали възлагането на изработването на методика от висшите училища. Няма кой друг да я създаде освен съответните катедри. Това, което проучихме, е че в момента има отделни материали, но няма цялостна методика и това е факт. Не може да се изработи толкова бързо една методика. Помогнаха ни висшите училища да изработим и помагало за родителите, участващи с децата си в дистанционното обучение, което също отне повече време, отколкото ни се искаше. Убеден съм, че това помагало ще бъде полезно и занапред. Предстои да го популяризираме“, заяви още министърът.

Източник: Труд