МОН няма да затваря училища, остава в режим на превключване

Нямаме намерение да затваряме училищата от средата на октомври, но следим ситуацията. Стоим зад една присъствена година, ще бъдем на режим превключване.

Това мнение изрази заместник-министърът на образованието Таня Михайлова в сутрешния блок на БиТиВи по повод новозаразените учители три дни от началото на учебната година.

Тя се надява, че учебната година ще продължи присъствено. Излизането на дадена паралелка в обучение в електронна среда ще се осъществява от същите учители, които преди това са преподавали на децата. Заместващите учители винаги започват от там, където са стигнали преподавателите.

Допълнително възнаграждение за учители, които работят с ученици дистанционно

280 деца са подали заявления да се обучават дистанционно

Ако при един заразен ученик с коронавирус, цялата паралелка ще бъде поставена под карантина, подчерта Таня Михайлова. Дава се възможност и на студентите, които са последна година в обучението си или трети курс в педагогическа специалност, да се включат в класната стая.

Тя увери, че всеки учител, който полага повече труд, ще бъде възнаграден. Трудно е, но мисля, че нашите деца са отговорни, вярвам и на нашите колеги, категорична бе Михайлова.

Няма указания за затваряне на училище, успокои министър Вълчев

Избран е най-либералният модел за носене на маски

Следим ситуацията, получаваме данни от РУО и късно снощи получихме информация за един заразен ученик от Бургас. Трябва да свикнем с вируса, това ще се случва, предупреди Михайлова и призова родителите да не пускат децата си да ходят болни на училище.

Училището трябва да създаде условия за максимално безрискова безопасна среда и трябва да имаме адекватни действия, за да не се получават гнезда, настоя Михайлова.

Източник: news.bg