МОН предлага задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните
Медиа:

Въвежда се компенсация за децата без място в общинска градина

Обезщетението ще е за 4, 5 и 6-годишните, които са записани в частна забавачка

Има политическо решение за въвеждането на компенсации за 4, 5 и 6-годишните деца, които са кандидатствали, но не са приети в общинска детска градина, обяви в четвъртък образователният министър Красимир Вълчев.

Той допълни, че по този повод е имал разговор с премиера Бойко Борисов, който е поел ангажимент ГЕРБ да внесе мярката чрез законодателна промяна.

Компенсацията ще се полага на деца, чието предучилищно образование е задължително, но въпреки това държавата и общините не са успели да го осигурят. Това означава, че за да получат компенсацията, родителите трябва да удостоверят, че детето е участвало в класиранията за близки до дома му детски градини, но не е прието. Освен това, за да ползва обезщетението, детето трябва да упражнява ангажимента си към образованието, тоест трябва да е записано в частна детска градина или подобно заведение.

В момента 57 общини имат недостиг на места в градините за деца в предучилищна възраст.

По думите на министър Вълчев държавата ще направи всичко възможно догодина да няма неприети деца на 4-годишна възраст, като за тази цел ще ползват максимално възможностите на 3-годишната национална програма за изграждане на детски заведения и училища. Тя предвижда финансиране по 70 млн. лв. годишно.