Най-успешната абитуриентка Любомира Димитрова в областта ще учи право в Кеймбридж
Медиа:
Любомира Димитрова е с три пълни шестици на матурите
Студентката в Кеймбриджкия университет е вече най-успешната абитуриентка  в областта тази година Любомира Димитрова. Тя е единственият зрелостник с три пълни шестици от матурите. И е възпитаник на СУ  „Николай Катранов “ в Свищов. Лауреат е от две национални олимпиади, като от тази по философия е абсолютен фаворит. Затова и само нейното  есе е публикувано в Бюлетина на българското философско  общество, което е огромна чест. Любомира от малка ходи на състезания и олимпиади и вече е убедена, че да отдадеш всичките си сили само на един предмет, не е достатъчно. „Един предмет е един аспект от света. а аз исках цялата картина. А и обичам да уча нови неща. Добре осъзнавам, че това са просто факти, могат да ги запомня, да ги забравя или мога месеци по късно да се сетя за тях. Познанието никога  не е безполезно. Общата култура винаги е важна. Никога не знаеш как тази област, в която искаш да се развиваш, ще се преплете с общата ти култура“, каза Любомира.
Сега Любомира се подготвя за следващото си голямо приключение- Кеймбридж. Приета е. Искала е да учи право и това ще учи, при това във втория по възраст университет във Великобритания и един от най-престижните в света въобще. Това висше училище се слави с най-строгите си изисквания към своите кандидат-студенти.
„Исках от мен да постигна среден резултат 8.0 от 9,0 възможни точкина  езиковия тест. При това на всеки компонент- слушане с разбиране, четене с разбиране, писмена и устна част да имам минимум 7.5 точки. Дипломата ми трябваше да бъде не по-малко от 5.80. Понеже подавах документи преди матурите, поискаха от мен прогнозни оценки на тях. Аз подадох информация, че ще се явя на втора задължителна матура по история, а като прогнозна оценка посочих 5,95. Те обаче казаха, че оценката трябва да е 6,00″, изброява Любомира.
И уточнява, е във Великобритания кандидатстването започва още в началото на 12 клас. Там можеш да подадеш документите  си в не повече  от пет университета, като един от  петте е или Кеймбридж, или Оксфорд, но не и в двата. Ако решиш да кандидатстваш  в един от двата университета, избираш конкретен  колеж от структурата на този вуз. Понеже Люба била абсолютно убедена, че иска да учи в Кеймбридж, лесно избрала  и колежа- Paterhouse. Той е най-старият, основан е през 1284 г. Кандидатстването и тук става през специална система, училището иска препоръка от учител, мотивационно  писмо от кандидата, в което той трябва да опише постиженията си. Добре е те да са от годините непосредствено  преди кандидатстването, а не по  принцип. за комисиите в Кеймбридж и Оксфорд от особено значение е кандидатстващият да е правил собствени изследвания по теми в сферата, в която иска да се развива. Професорите по приема искат да знаят и какви книги е чел евентуалният им бъдещ студент. „Няма се предвид обаче просто да изредиш няколко произволни заглавия, трябва да вмъкнеш собствен коментар по засегнатите в даденото четиво проблеми и той да е релевантен  към темата. Всичко това трябва да успееш да вместиш в доста ограничен обем- 4000 знака и 47 реда, тоест цени се краткото ясно, точно и целенасочено изрязяване „, обяснява Любомира. Тя изпратила кандидатура си до кеймбридж  и получила…още въпроси. Люба трябвало да напише още едно кратко есе, в което вече да обясни защо иска да учи дадената специалност точно в Кеймбридж, с какво особеностите в тяхната система на преподаване ще и бъдат от полза. „Ако напишеш, че много ти харесва това, че там  един преподавател работи само с четирима студенти, по-скоро им ставаш скучен. Те това си го знаят и то е правило, което важи за абсолютно всички студенти. Трябва да докажеш, че точно ти си човекът, който максимално добре ще се възползва от възможността да учи там, ако в крайна сметка решат да ти направят оферта“, казва още Любомира.
След етапа с подаването на документите започва чакането на евентуалната покана за интервю. Любомира получила такава покана през ноември и се явила на две интервюта- едното по специалността, второто- общо, но реално пак е на академична тематика. „Преди първото имах половин час да разсъждавам  върху зададения ми казус, след което обсъждахме казуса с преподавателя, който провежда интервютата в колежа. При второто дискутирахме  мотивационното  писмо, исках да разберат  позициите ми по някои от книгите, които бях споменала, че съм чела. Затова ти казах, че не може просто да изброиш автори и заглавия, ще разберат, че не си ги чел“, обяснява Любомира. И уточнява, че  и двете интервюта минават в един ден, след което тя трябва да попълни тест за кандидатите за специалност право в университета „Кеймбридж“. Че е приета, Любомира научила на 15 януари.
И сега талантливата свищовлийка  ще учи право три години, като през първата година дисциплините в програмата и са 5, от тях четири са задължителните, има и методически  курс. През втората и третата година пак има по пет дисциплини, но тогава задължителните са две. А сега Любомира е избрала да учи в „Питърхаус „.
Източник: Борба