Отбелязваме 173 години от рождението на Христо Ботев

„Приятно нещо е да има човек топла соба, самун хляб, парче сланина и няколко глави праз лук, пък да легне и да мисли или да спи и да сънува…“
Така започва „Политическа зима“ на Христо Ботев, чиято 173-та годишнина отбелязваме днес! Днес е и Богоявление!
Пред паметника на големия български поет и революционер в родния му град Калофер ще бъде положен гирлянд на славата.

Тържествената церемония по повод рождението на поета започна с военен ритуал от двора на Националния музей „Христо Ботев“. Директорът на музея Ася Николова подчерта, че по традиция ще има поклонение и пред паметника на майката на великия българин Ивана Ботева. Ще прозвучи отново първото Ботево стихотворение, посветено именно на нея – „Майце си“:

„Всички, които ще присъстват на това честване, ще почетат с мълчание и с поднасяне на цветя тази годишнина, въпреки условията, в които се намира обществото ни. Дори и тези, които не могат да присъстват, могат в този момента да си припомнят гениалните му думи, неговите стихове. Най-важното е да пазим спомена, спомена за тези, които отдадоха „сили и младост“, както самият той пише, за да я име днес България, свободна, независима.“

От началото на седмицата Националният музей „Христо Ботев“, където се съхраняват единствените запазени лични вещи на поета-революционер, е отворен за посетители като се спазват противоепидемичните изисквания, допълни Ася Николова. Така ще е и през днешния ден.

По повод годишнината експозицията, посветена на поета и революционер, във врачанския музей ще бъде отворена за безплатни посещения.

Музеят поддържа богата експозиция, свързана с подвига на Ботев и четата му във врачанския край. Днес залата, в която се помещава експозицията ще бъде озвучена от негови стихове. Заради пандемията традиционното за днешния ден Ботево тържество ще бъде онлайн – във Фейсбук страницата на музея от 17 часа.