П О З Д Р А В

Уважаеми учители и преподаватели,

Уважаеми дейци на науката, културата и изкуството,

Скъпи ученици,

 

Всеки народ има велики празници, но само българският чества Деня на своите будители! Няма народ като нашия, в чиято история словото, писмеността и духовността да са имали такава съдбовна роля! Първи ноември е паметен ден от Вечния календар на България, той е част от нашия дух, от нашата национална идентичност, от стремежа ни към знание и просвещение!

Първи ноември е денят, в който България се покланя пред великия благослов на своите будители. Пред ония достойни нeйни синове, които изковаха от словото най-мощното оръжие и превърнаха спомена от славното минало на Отечeството в идеал и съдба за цял един народ!

Днес почитаме създателите и пазителите на духовните ценности на нацията ни и културните и традиции. Припомняме си светлите личности, посветили живота си на една свещена цел – да видят  народа си възроден и свободен.

Всяко време има своите будители. Съвременните будители имат не по-малко важна и отговорна мисия сега. Едни  от вас будят от класните стаи, други с книги, музика и изкуство, трети с личния си пример увличат и променят света. Всички вие сте извор на вдъхновение и смелост, вие внасяте светлината в душите и вятър, който разпалва огъня на духовността и възраждането. Вие събуждате умовете  с добро, с отдаденост и обич към това, което правите! Вие сте камбаните, чиито звън ни вади от равнодушието и апатията и пробужда съзнанието ни.

Бъдете и будете, за да пребъде България!

           Честит празник !

 

АНЕЛИЯ ДИМИТРОВА

ВрИД КМЕТ НА ОБЩИНА СВИЩОВ