Първата професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ чества 135-тата годишнина от създаването си
Медиа:

Ръководството, учителите и учениците на Първото българско държавно училище отбелязват по достоен начин своя празник в град Свищов.
Празничната програма по повод годишнината от основаването на Търговската гимназия започна в началото на седмицата със състезание за ученици на тема „Най-добра идея за мобилно приложение“. Участие взеха ученици от VI до VIII клас на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“, СУ „Николай Катранов“ и СУ „Димитър Благоев“. Идеите бяха оценявани от жури, съставено от работодатели, осигуряващи работни места на ученици от Търговската гимназия за часовете им по производствена практика. Учениците презентираха своите проекти на мобилно приложение . След продължително обсъждане на първо място бе класиран Иван Спасов, ученик от VI клас в СУ „Николай Катранов“ .На второ място се нареди Александра Павлова – VI, СУ „Николай Катранов“ . Трети в класирането застана Пламен Георгиев от ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ .
Във вторник се проведе училищен волейболен турнир „За купата на Дарителя“ . В него взеха участие отборите на XII а, XI а и най-малките в училището – отборът на VIII а клас. Жребият отреди първи да започнат отборите на VIII а и XII а. Срещата протече с надмощие на абитуриентите. Финалът се разигра между отборите на XII а и XI а класове, срещата завърши с победа на XI а, въпреки оспорваната игра. Така XI а се класира на първо място и завоюва „Купата на Дарителя“ .
В сряда се проведе конкурс за бизнес проект- “Свищов-туристическа дестинация за един ден“, на който взеха участие ученици, учители и работодатели, иницииран от г-н Петър Зашев по идея на г-н Петър Игнатов . На него бяха представени презентации, които ще бъдат изпратени на комисия във Финландия, която ще излъчи победителите от конкурса.
Директорът на ПДТГ‘“Димитър Хадживасилев“ Румяна Иванова припомни, че е необходимо училището да обучава предприемачи.
Вечерта до паметника на Дарителите ще се проведе факелно шествие, на което се очаква да присъстват представители на Oбщината, бивши и настоящи ученици, учители и директори на учебното заведение, за да споделят радостта от празника и да изразят своята признателност и обич към любимата Гимназия. Последният ден от честването ще започне с празничен водосвет пред бюста на Дарителя в ПДТГ‘“Димитър Хадживасилев“ , а закриването на програмата ще се състои в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ и ще завърши с награждаване на всички отличени възпитаници и тържествен концерт.