Първото българско държавно училище „Димитър Хадживасилев“ отбеляза своя 135-ти юбилей с творчески мероприятия и тържествен концерт
Медиа:

Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ в град Свищов отбеляза своя празник по достоен начин. В трите дни, изпълнени с разнообразни изяви, учители, ученици и гости усетиха духа на Дарителя, направиха равносметка за постигнатото през 135-те години от създаването на училището и си пожелаха още много успехи, които да славят името на бележития Димитър Хадживасилев. И да изпълняват неговият завет:
„Да се учреди в Свищов, родното място на родителите ми, едно реално училище или класическа гимназия, в която да се преподава и политическа икономия.“
В последния ден на честванията беше организирано тържествено поднасяне на цветя, в знак на признателност към патрона на училището. Празникът завърши с празничен водосвет, след което в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ се проведе тържествен концерт, на който бяха наградени всички изявени ученици, достойно представили училището си на състезанията и конкурсите и отличени от Регионално управление на образованието – Велико Търново. Сред присъстващите в залата бяха: д-р Кристиян Кирилов – председател на Общински съвет – Свищов; Илиян Венков – Заместник-кмет на Община Свищов; представителите на Регионално управление на образованието – В.Търново г-н Витан Витов – старши експерт по организация на средното образование и г-жа Бонка Долчинкова – старши експерт по природни науки и екология; духовен надзорник на Великотърновска епархия свещено иконом Руслан Личев; Борислав Борисов – Началник на отдел „Статистически изследвания – Велико Търново“; професор д-р на науките Борислав Борисов – председател на Общото събрание на Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов”; Иван Димитров – заместник-председател на Фондация “Димитър Хадживасилев”; проф.д-р Андрей Захариев – председател на Фондация „Професор доктор Минко Русенов”; доц. Иван Тодоров – автор на текста на химна на ПДТГ „Д. Хадживасилев”; Мая Зафирова – директор на 140 Средно училище „Иван Богоров” – иновативно, гр. София, Райна Пенева и Славка Петрова – бивши директори на училището, кметове на села в община Свищов, директори и представители на училища в града, работодатели-партньори на Търговската гимназия, ученици, учители, граждани.
Директорът на ПДТГ “Димитър Хадживасилев“ Румяна Иванова приветства и благодари на всички, отдали съпричастност и уважение към възрожденските ценности и съхраняването на българската идентичност. Началото на концерта започна по традиция с изпълнението на „Мила Родино“, под съпровода на Първи български хор „Янко Мустаков“, както и с химна на ПДТГ “Димитър Хадживасилев“, чийто автор на текста доц. Иван Тодоров лично беше дошъл да поздрави присъстващите.
Поздравителни адреси бяха получени от президента на Република България Румен Радев, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, министъра на туризма Николина Ангелкова, председателя на комисията по образование и наука в 44-то НС Милена Дамянова, началника на РУО – Велико Търново инж. Розалия Личева, както и от представители на бизнеса, културни, образователни институции, общественици и възпитаници.
Вдъхновяващ разказ за делото на Дарителя сподели госпожа Райна Пенева, бивш директор на ПДТГ “Димитър Хадживасилев“ в годините от 1991-1998, оставила трайна диря в историята на Гимназията, учителско вдъхновение, удовлетворение и гордост от извървян творчески път.
На събитието, като представители на община Свищов присъстваха: зам.-кметът Илиян Венков, председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов и главен експерт „Култура“ към Общината Таня Ликова.
Празничният концерт продължи, с участието на: Аделия от IV група на ДГ “Слънчо”, с музикален педагог Корнелия Чекелева, момчетата и момичетата от VIII клас, професия „Танцьор“, на 140-то Средно училище “Иван Богоров” – иновативно – гр. София, с хореограф Марио Гергинов; участници в Школа за поп и рок изпълнители „Естрада“, с музикален педагог Антоанета Георгиева – Ивана Бълдъркова и Весела Иванова, Група за класически балет, хип-хоп и кей-поп групите от Школа по изкуствата при Първо българско народно читалище с ръководител г-жа Надя Йорданова; Фолклорен танцов състав “Творецът” с художествен ръководител Явор Узунов, учители и ученици от Търговската гимназия.
Заместник-кметът „Стопанска, финансова политика и спорт“ господин Илиян Венков поднесе поздравителен адрес от името на кмета господин Генчо Генчев и приветства учениците и учителите. Той благодари на всички за усилията и търпението, които се полагат ежедневно и призова и занапред Гимназията да продължава да бъде гордост за град Свищов и пример за добро образование и професионална подготовка.