Представяне на книгата „Пей ми славею, чудесни“ от детския писател Цоньо Калчев
Медиа:

Днес, в Градска библиотека – Свищов се случи още едно мероприятие. Беше представена книгата „Пей ми славею, чудесни“ от детския писател Цоньо Калчев. Кникгата се издава от Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ В. Търново по повод 150 години от рождението на автора и е съпроводена от изложба с илюстрации от книгата.
Книгата е издадена с финансовата подкрепа на Министерството на културата по повод 150 години от рождението на автора. Представянето на юбилейното издание се състоя в Градска библиотека – Свищов, като част от програмата на община Свищов за празниците на града „Свищовски лозници“.
Директорът на Регионалната библиотека доц. д-р Калина Иванова и зам.-директорът д-р Иван Александров представиха пред свищовски ученици чудесно илюстрованата книга и говориха за творческия, и житейски път на най-продуктивния български детски писател, като подчертаха значението му за детската литература в България. Те уточниха, че в книжката са събрани приказки и стихове на автора, а текстовете свързани с живота и творчеството на Цоньо Калчев са написани от най-малкият му син Георги Калчев. За присъстващите бе интересно да разберат, че автор на стихотворението „По жътва“, от което е направена известната на всички песен „Сладкопойна чучулига“ е именно Цоньо Калчев, а патриархът на българската литература Иван Вазов е бил негов близък приятел, който високо е ценял творчеството му.
На събитието, което бе открито от главния библиотекар Елена Ангелова, бе представена и изложба на художничката Дешка Денева с илюстрации от книгата, а изразителното четене на Невена Самоковлиева от Градска библиотека – Свищов по невероятен начин развълнува слушателите и ги потопи в колоритното творчество на българския автор.
За радост на всички, на събитието присъства и правнукът на Цоньо Калчев – Марин Станев, който е внук на първия му син и четвърто поколение учител. Пред присъстващите Марин Станев разказа интересни факти от живота на своя прадядо и подчерта, че любовта към родния край и дългът към семейството са характерна черта на поколенията в неговия род.