Продължават  дейностите в изпълнение на НП  „Осигуряване на съвременна образователна среда“ в СУ „Д.Благоев“

Една от дейностите в изпълнение на НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“ е „Прочети и сподели“ продължава в СУ „Димитър Благоев“. Александра Любенова и Иван Динев от 6-ти „в“ клас представиха любими свои книги в часа по български език и литература.

Ето какво споделиха учениците:
Александра: „Моята любима книга е „Похитителят на мълнии“ от поредицата „Пърси Джаксън и Боговете на Олимп“. Автор е Рик Риърдън. Книгата е много интересна и я препоръчвам на тези, които обичат фентъзи и приключения. Грабна ме още от самото начало и препоръчвам да я прочетете.“

Иван: „Миналото лято „Похитителят на мълнии“ от Рик Риърдън беше част от списъка с книги, които трябваше да прочетем през лятото. Книгата толкова ми хареса, че реших да прочета цялата поредица. Препоръчвам я горещо!“

Училищната библиотека играе важна роля в училищния живот и цели задоволяването на учебните и научни потребности на учениците и преподавателите. Тя разполага с просторна обща заемна и читалня, книгохранилище. Книжният фонд към настоящия момент е 19 433 тома, от които 1385 е литература на чужд език – руски, английски, немски и френски. Получават се и 11 бр. периодични издания.
С цел подпомагане на учебно-възпитателната работа фондът се обогатява непрекъснато чрез покупка, обмен и дарения. Чрез настоящия проект се закупиха 151 книги и учебни помагала на стойност 1500 лв.
Нашата училищна библиотека отдавна не е само място за заемане на книги и учебна литература. Тя се утвърди като съвременен център за четене и информираност. Но използвайки само традиционните методи на работа, библиотеката губи част от своите читатели. Децата вече подобряват своята четивна и информационна компетентност чрез използване на нови технологии. Ученическата аудитория вече трайно е изградила навици за търсене в глобалната мрежа, виртуалното простванство е предпочитано при търсене на актуална, селектирана и кратка информация.
Чрез проекта по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда” ще бъде създаден „кът за четене” със STEM оборудване на стойност 2500 лв.
STEM комплектът ще включва:
• Процесорен модул с интегрирани цифрови сензори /за измерване на налягане на въздуха, температурата на околната среда, ток, разстояние, движение, външна температура, GPS, светлина, рН, относителна влажност. Софтуер за визуализиране и анализ на измерванията /на български език/. Покриващи теми от учебни направления 1-12 клас.
• 21.5 “ Екран за визуализация
• Компютърна конфигурация
• Интерактивен специализиран софтуер mozaBook & LabCam
Целта на този кът е да предразположи учениците, както към изграждане на трайни навици за четене, така и към работа в екип за търсене, извличане и анализиране на информация от различни източници. В къта освен STEM оборудването ще има и научна литература под формата на лабораторни комплекти за експерименти. По този начин учители и ученици по-добре ще визуализират и представят концепции, които се изучават в областта на природните науки.

Източник: СУ „Димитър Благоев“