Проф. Христова: Завръщането на учениците в клас е рисковано

И грипът няма да ни подмине, смята тя

Завръщането на учениците в клас е много рисковано. Това каза зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

„Който си учи – ще си учи и онлайн. Това няма да доведе до повишаване на успеваемостта. И както по време на грипна епидемия спирахме учениците, така трябва да го използваме и сега това спиране“, обясни проф. Христова пред bTV.

Според нея няколко са причините България да се качи на челните позиции по смъртност от COVID-19 в ЕС.

Тя обясни, че за негативната статистика е повлияла теорията, че няма вирус и маски не са необходими.

„Няма вариант да се предвиди кой с кого е бил контактен. Към момента много от отделенията имат стаи за COVID болни, има и преходни такива, където пациент да изчака, докато е ясно какво е неговото състояние“, допълни зам.-директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова заяви, че освен задължителните мерки, хората трябва да са отговорни и ако проявят симптоми – веднага да се самоизолират и да потърсят лекарска помощ.

„Такова е разпространението на COVID-19, че останалите вируси имат много малък дял. Когато не се чувствате добре, шансът да бъде коронавирус е много голям. При такъв шанс вие сте длъжни да мислите и за останалите хора“, обясни още тя.

Професор Христова беше категорична, че се влиза в сезона на грипа и той няма да ни подмине.

„Ще върлуват и двете инфекции. Голямата надежда е грипът да има по-малко случаи тази година, защото мерките, които се взимат за коронавируса ще помогнат и за грипа“, обясни проф. Христова и не изключи възможността пациент да се зарази едновременно с грип и COVID-19.

Източник: bTV, dnes.bg