Психолог: Има страх при учителите, част от тях са в рисковата група

Решението е преподавателите да са с шлемове, смята Иван Игов

Два дни се провежда протест против задължителното носене на маски в училище пред Министерството на образованието и науката. Протестиращите предлагаха на всеки, който мисли, че мерките срещу коронавируса са ненужни, да изгори маската си в метална кофа. В същото време общността „Родители за безопасно образование“, искат наказания при неспазване на мерките, въведени в училищата.
„Такава е обстановката, още от началото на годината с появата на пандемията нещата се поизнервиха, а сега с времето се натрупа и този посттравматичен синдром. Има много голямо напрежение между хората от всички категории, обикновено малки поводи палят искра, която води до всякакви протести, започнали от опасението, че нещо може да се случи на децата – здравето, училището“, каза психологът Иван Игов в студиото на „България сутрин“.

Той подчерта, че децата не са усетили толкова много ситуацията.

„Те тръгнаха с удоволствие на училище. Вярно, нямаше тържествата, които повечето изчакваха, но то се превърна в едно приключение. Срещнах родители, които се опитваха да убеждават децата си да носят маски“, допълни Игов.

Психологът се надява, че към края на годината ще се появят първите ваксини срещу коронавируса, за да може следващата пролет да овладеем пандемията.

„Европейският модел е, че ние се вглеждаме в лицето на човека. На базата на лицевите реакции се разминаваме по улицата. Маските определено затрудняват комуникацията. Затова и решението е в клас да не се носят маски, а учителите да бъдат с шлемове. Проблемът при по-малките е, че те често ги губят, сменят, а при по-големите възниква бунта, че не искат да ги носят“, коментира Иван Игов.

Ескпертът смята, че проблемът не е толкова в децата, колкото в учителите.

„Ние рискуваме да загубим част от учителите, които са готови да напуснат. 15% от учителите са в пенсионна възраст, а сигурно над 35% са в рисковата група, така че голямата напрежение е при тях“, категоричен е той.

Според Игов синдикатите са се изложили с предложението си, с което искат глоба от 1000 лв. за родителите, които не успеят да вземат до час болното си дете.

Източник: dnes.bg