С ПОРЕДИЦА ОТ ИНИЦИАТИВИ ПДТГ „ДИМИТЪР ХАДЖИВАСИЛЕВ“ ОТБЕЛЯЗА 139 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО СИ
Медиа:

”Народното образование и разпространението му са светлината и единственото средство за благото и величието на България…” С тази мисъл Димитър Хадживасилев прави дарение от 240 000 златни лева на град Свищов с цел да се създаде ”реално училище или класическа гимназия, в която да се преподава и политическа икономия”.

На  9 февруари 1883 година Народното събрание гласува за създаване на Първото българско държавно търговско училище. В основата на това решение стои крупното дарение на Димитър Хадживасилев.

С полагане на цветя  пред  Паметника на дарителя започна паметния ден, отброяващ  139  годишнина от създаването на Търговската гимназия. Възпитаници от ПДТГ почетоха делото на патрона на училището си и с поднасяне на букети пред бюста на благодетеля си, разположен във фойето на емблематичната за Свищов сграда. Празникът продължи в двора на гимназията.

Поздрав към присъстващите отправиха проф. д-р Марияна Божинова- ректор на СА „Д. А. Ценов“, г-н Росен Маринов- директор на дирекция „Култура и КН“, Община Свищов, г-н Ахмед Куйтов – Председател на УС на Сдружение „Институт перспективи“. Сред гостите на събитието бяха директори на училища, представители на социални институции, представители на местния бизнес, ученици.

По-рано през седмица  в Търговската гимназия се инициира поредица от мероприятия, посветени на 139 години от основаването ѝ. Проведе се вторият етап от училищния кръг на националното състезание по предприемачество „Най-добра бизнес идея“, училищен кръг на състезанието „Най-добър млад аниматор“, турнир по FIFA23, училищен  кръг на състезанието „Най-добър млад хотелиер“, надпревара по „Състезателно програмиране“.

 


Повече по темата: ПДТГ „Димитър Хадживасилев“