СУ „НИКОЛАЙ КАТРАНОВ“ СЕ ВКЛЮЧИ В НАЙ- ГОЛЯМАТА ИНИЦИАТИВАТА НА CERN – LHC WORLD WIDE DATA DAY
Медиа:

Константин Тодоров от IX „а“ клас на СУ „Николай Катранов“ и г-жа Елена Илиева, старши учител по физика и астрономия, за поредна година участваха в най- голямата инициативата на CERN – LHC World Wide Data Day.

Събитието се състоя на 1 декември 2021 година и отново протече по необичаен начин – онлайн, заради епидемичното разпространение на COVID-19 в страната и в световен мащаб.

Целта на събитието е ученици и учители от цял свят да участват в анализирането на реални данни от събития на два от големите експерименти в ЦЕРН: ATLAS и CMS. По време на World Wide Data Day (#W2D2_21), ученици и учители стават съпричастни към работата на учените в лабораторията и получават възможност да представят своите резултати в обща електронна таблица.

Резултатите от анализa на данните трябва да бъде готов и качен в специалната електронна форма 30 минути преди избрания от участниците час за включване във видеоконферентната връзка.

Чрез видеоконференция те имат възможност да анализират и да се включат в дискусия с учените. След края на дискусията и анализа на получените данни, участниците могат да задават допълнителни въпроси към модераторите и другите участници.

Свищовският ученик Константин Тодоров се включи в измерванията, анализа и дискусията във видеоконференцията. СУ „Николай Катранов“ е единственото училище в област Велико Търново, което за четвърта поредна година участва в инициативата на CERN – LHC World Wide Data Day.

 

По информация на СУ „Николай Катранов“