Светът отбелязва Деня на мира, а днес в Свищов се обединиха образователните инситуции с посещението на Министър Вълчев
Медиа:

На 21.09.2020 г. Свищов посрещна Министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, заедно с областния управител Любомира Попова и началникът на РУО-Велико Търново инж. Розалия Личева, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, г-н Генчо Генчев – кмет на община Свищов, Станислава Стоянова – народен представител, д-р Анелия Димитрова – Заместник-кмет „Управление на европейски проекти и образование“ и Румяна Кузева – началник отдел „Образование“ към Община Свищов.
Сутринта започна с посещение на училище „Димитър Благоев“, където беше показана новооткритата многофункционална спортна площадка, изградена в двора на училището. Спортистите на СУ „Димитър Благоев“ направиха кратки демонстрации пред г-н Вълчев. Министърът се разходи в училище, разгледа най-новата техника в класните стаи на първокласниците, новия компютърен кабинет, библиотеката и залите, които при реализиране на проекта за STEM образование в училище ще бъдат оборудвани като специализирани кабинети. Той подари книги на училищната библиотека с емблематичните заглавия – „Епопея на забравените“ на Иван Вазов и „Цар Калоян – Дълг и чест“ на Николай Овчаров. От своя страна г-жа Янка Такева дари книгата „Предприемачът“ на Пламен Попов.
Г-н Красимир Вълчев поздрави лично г-жа Цветанка Кирова – директор на СУ „Димитър Благоев“ за базата и добрата организация на учебния процес.

Посещението продължи в другото общинско училище „Николай Катранов“. Гостите разгледаха новите мултифункционални спортни площадки, изградени тази година в двора на училището от Община Свищов по проект “Красива България”, като министърът имаше възможност лично да изпробва новите съоръжения, заедно с директора на училището г-н Генади Иванов и ученици от X “а” клас.
Г-н Красимир Вълчев и придружаващите го лица посетиха също новия интерактивен учебен кабинет в училището и гостуваха в класните стаи на учениците от първи клас.
В двора на училището министърът и г-жа Янка Такева разговаряха с ученици и учители и им пожелаха здраве, кураж и успешна учебна година.

В Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов“ беше официално открита новата учебна година, а Министър Вълчев поздрави всички студенти и присъстващи.

В 14:00 ч. Министър Вълчев посети Професионалната Държавна Търговска Гимназия „Димитър Хадживасилев“, където бяха събрани директори, преподаватели, ученици, представители от образователните институции в областта. На срещата бяха засегнати важни теми, свързани с предучилищното и училищно образование. В дискусията се включиха представители на всички детски градини и училища на територията на община Свищов и заедно с г-жа Янка Такева разговаряха с тях за: динамиката в образователния процес и адаптирането към съвременните условия; приобщаването на учениците от уязвими групи и социално партньорство с родителите; увеличаване на медицинския персонал в училищата; създаването на мрежа от кариерни центрове, които да бъдат лесно достъпни и преди всичко полезни за учениците при техния избор за професионално развитие и др.

Председателят на Синдиката на българските учители г-жа Такева подчерта, че е повишен интересът към педагогическото обучение, но трябва да се обръща внимание на класните ръководители и техният подход и възпитание насочен към децата. Тя допълни, че се забелязва недостиг към медицински специалисти в образователната система и гарантира, че трябва да се увеличи работната сила за медицински здравни грижи и социални такива. Министър Вълчев съобщи, че се надява скоро кариерните консултанти да минат към регионалното управление, което ще улесни образователният процес.

Като домакин, кметът на Свищов благодари поименно на всеки един от присъстващите официални гости, като подчерта удовлетворението си от чудесното между институционално партньорство, което имат помежду си в името на един от най-важните приоритети за всички, а именно образованието.

Всяка година на 21 септември светът отбелязва Деня на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир. Тази година се навършват 30 години от приемането на Декларация на Общото събрание на ООН за правото на народите на мир. По този повод темата на Международния ден на мира е „Правото на народите на мир”. Годишнината от приемането на декларацията открива уникална възможност да се припомнят принципите, на които тя е основана.