СВИЩОВ УЧАСТВА НА ИЗЛОЖЕНИЕТО „ФОАЙЕ НА КНИГАТА С АВТОГРАФ“
Медиа:

На 21 април 2021 г. Община Свищов, Историческия музей и Художествената галерия в града взеха участие в изложението „Фоайе на книгата с автограф“ във Велико Търново. Изложението се организира от РБ „П. Р. Славейков“, Министерство на културата, Община Велико Търново и Асоциация „Българска книга“. В него участват различни издателства и институции в областта на културата и изкуството. Община Свищов се представи с изложба, филм и фототипното издание на книгата „Бай Ганьо“. Свищовското присъствие беше в лицето на Росен Маринов – директор „Култура и културно наследство, Ивелина Габровска – директор на Исторически музей – Свищов, Таня Ликова – гл. експерт „Култура“, Анатолия Тодорова – уредник в ИМ и Елена Ангелова – гл. библиотекар в ГБ – Свищов.

Изложбата под наслов „Бай Ганьо в карикатурите на Стайко Николов“ беше представена от Росен Маринов – директор на дирекция „Култура и културно наследство“. Изложбата включва 30 пана и близо 40 карикатури на свищовския карикатурист, които са специално подбрани, за да кореспондират с творчеството на Щастливеца, като свързващото звено между двете е героя Бай Ганьо. За личността на Алеко Константинов говори директора на Историческия музей в Свищов Ивелина Габровска, която запозна присъстващите с по-неизвестни факти от живота на писателя, като постави акцент върху адвокатската му дейност.
Във втората част от представянето на Свищов, Росен Маринов въведе публиката в сюжета на филма, в който обект на внимание е родния дом на Алеко Константинов, а повода за създаването му са две годишнини – 160 години от построяването на сградата и 95 години от превръщането и в музей. Филмът провокира интереса на присъстващите и събуди любопитството им към Свищов, заради което директора по културните въпроси в общината отправи покана да гостуват в града и да научат още любопитни факти от историята на страната.

В края на свищовското представяне, публиката имаше възможността да се запознае с фототипното издание на книгата „Бай Ганьо“. За нея разказа Иван Петров гл. редактор на издателство „Абагар“, с което Община Свищов издава въпросното произведение. Желаещите да си купят книгата получиха специален подарък – автограф от автора. От къща музей „Алеко Константинов“ бяха осигурили печат с подписа на писателя, което направи закупените екземпляри още по-ценни.
Свищовското участие беше първото от поредицата мероприятия, които тазгодишното издание на „Фоайе на книгата с автограф“ е подготвило за своите посетители. Сред присъстващите имаше ученици от великотърновските училища, за които получената информация се оказа обогатяване на знанията им, а някои от тях изразиха желание да посетят „града на първите неща“.

От Община Свищов благодариха на организаторите за поканата и заявиха желание за нови съвместни инициативи, в т.ч. и домакинство на подобен род събития.

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ