Ученици от СУ „Николай Катранов“ гостуваха в Читалищната библиотека
Медиа:

Ученици от СУ „Николай Катранов“ гостуваха в библиотеката на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови -1856“. Посещенията са част от дейностите по проект, който училището изпълнява по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда”. Основната цел на проекта е да се повиши интересът на учениците към четенето и да бъде провокирана самоинициативата им за индивидуално обучение в интересни за тях области.
Учениците от VIII „б“ клас, заедно с учителя си по български език и литература Цветанка Троянова, имаха възможност да видят най-старите книги от фонда на Читалищната библиотека – уникални ръкописи и старопечатни книги. Така на практика се докоснаха до старобългарската литература, която представлява един от разделите в учебното съдържание за осми клас. Библиотечният служител Веселина Спасова им показа едни от най-ценните книги, които се съхраняват в Читалищната библиотека – Свищовски дамаскин от 1753 година, Четвероевангелие от 1568 година и др. Осмокласниците имаха възможност да разгледат учебници на Емануил Васкидович, Христаки Павлович и Петър Берон. Голям интерес сред учениците предизвикаха тефтерчетата на Христо Ботев, Васил Левски и особено на патрона на училището – Николай Катранов.
На посещение в читалищната библиотека бяха и децата от II „б“ клас с класен ръководител Милена Бренардова и учител в ЦДО група Галя Великова. Второкласниците се включиха в тазгодишния „Маратон на четенето“, като четоха любими детски кнжки. Библиотекарят Веселина Спасова има показа Детския отдел на библиотеката. По-рано в училище малчуганите рисуваха любимите си приказни герои и подредиха изложба с рисунките в Читалищната библиотека.
Дейностите по проекта на СУ „Николай Катранов“ продължават с още посещения в Читалищната и Градската библиотека в Свищов. На финала е планирана и обща тематична среща за обмен на добри практики между библиотекари и учители.

По информация на: СУ „Н.Катранов“