УЧЕНИЦИ ОТ СУ „НИКОЛАЙ КАТРАНОВ“ УЧАСТВАХА ВЪВ ФЕСТИВАЛА „ОРЕЛ НА ДУНАВА“ С ДЕМОНСТРАЦИОННИ ТУРНИРИ  ПО АНТИЧНИ НАСТОЛНИ ИГРИ
Медиа:

В рамките на програмата на фестивала „Орел на Дунава“, ученици от СУ „Николай Катранов“ участваха с демонстрационни турнири на антични настолни игри.

Игрите „Рота“ и „Дама“ са били популярни интелектуални игри сред всички слоеве на римското общество и особено сред легионерите. Наподобяват съвременните варианти на игрите „Морски шах“ и „Дама“. Предизвикателството в тях е, че ако искат да победят, освен за  своите ходове, играчите трябва да мислят и предвиждат ходовете на своите противници.

          В турнирите се включиха отбори от по 10 ученици, с ръководител г-н Христо Христов, старши учител по ФВС в СУ „Николай Катранов“.

Участниците играха „всеки срещу всеки“ и на принципа на елиминирането.

Извън срещите от турнира ученците имаха възможност да премерят сили с някои от реанакторите и дори със самия император Нерон.

На финала най-добри в играта „Рота“ се оказаха: на първо място –Светлин Здравков от VI „а“ клас,  на второ място – Марио Минков от VI „б“ клас и на трето – Мартин Василев от IX „б“ клас. В турнира на играта „Дама“ победител стана Божидар Аврамов от VI „б“ клас, на второ място се класира Александрина Александрова от IX „а“ клас, а трето място зае Семира Димитрова от VI „б“ клас.

Победителите бяха наградени с грамоти и парични награди, осигурени от „Съвет по туризъм“ – Свищов и „Сортови семена“, за първенците в двата турнира получиха и почетните купи. Наградите бяха връчени от директора на дирекция „Култура“ в Община Свищов г-н Росен Маринов и тазгодишния носител на наградата „Златен Орел“ за популяризиране на културно-историческото наследство – британския журналист, писател и актьор г-н Стивън Кокингс.

 

По информация на СУ „Николай Катранов“