Ученици в Кюстендил се запознават с графичните системи на българските азбуки

Инициативите са по проекта „Азбучни послания – фестивал на българските азбуки“

През тази седмица всички ученици от основните и средните училища ще имат възможността чрез образователни ателиета да се запознаят с графичните системи на глаголицата, кирилицата, с историята на писмеността, както и да пробват различните методи на писане на нашите предци – върху пясък, с перо, да се докоснат по пишеща машина от близкото минало.

На 31 октомври ще се състои и демонстрация на печат на Гутенбергова преса върху ръчно изработена хартия по метода на нейния откривател Цай Лун. Пресата е копие на оригинала от 15-ти век и е изработена от Диан Павлов-Джими, създател на Творителница „О’Писменех!“-Плевен. Той е автор и на изложбата „Преди Гутенберг и след това“.

Инициативите са по проекта „Азбучни послания – фестивал на българските азбуки“. „Целта на проекта е да повиши интереса и познанието на децата от Кюстендил към ролята и значението на българските азбуки – глаголица и кирилица – за оцеляването на българския дух през вековете, да засили убеждението, че писмеността е едно от най-важните достижения на човечеството“, казаха от регионалната библиотека.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.Източник: БТАКюстендил ученици образование проект библиотека училища история кирилица глаголица азбуки.