В училищата – „стратегия на балончетата“ за защита от коронавирус
Медиа:

Децата, които имат заболявания или са с по-висока степен на застрашеност от COVID-19, ще имат възможност да учат от домовете си в електронна среда, като в зависимост от случаите ще могат или да продължат да са част от реалната класна стая със съучениците си, или да преминат към дистанционна форма на обучение.

Това обясни образователният министър Красимир Вълчев в интервю за „Нова телевизия“ тази сутрин. Той подчерта, че изключенията ще се правят само въз основа на медицински документи, а няма да са по преценка само на родителите, защото ако решението бъде оставено само на личния страх на родителите, това означава голям брой деца да не ходят на училища: „За съжаление, ние имаме 15 – 20% деца от семейства с липса на отговорност към образованието“. Министърът уточни, че има списък със заболявания, които дават основания за подобно отсъствие.

За първокласниците, които по някаква причина не могат да ходят в училищата, ще има интензивно компенсаторно обучение – в училище или в електронна среда, с помощта на учител, за да наваксат пропуснатото.

Стратегия на балончетата

За останалите ученици годината започва присъствено, като ще се прилага „стратегията на балончетата“, при която ще се търси дистанциране не между учениците в един клас, а между паралелките в училището. Той подчерта, че е трудно да се очаква децата да спазват стриктно дистанция в клас или да носят постоянно маски, поради което основното усилие ще бъде насочено към това да се избегне смесване на големи групи в коридорите, по дворовете, в тоалетните и в училищните столове.

По-ниски прагове за сезонния грип

Министърът на образованието уточни в отговор на въпрос, че здравното министерство ще определи праг на заболели от COVID-19, при достигането на който цялата система ще превключва на дистанционно обучение. Стойностите обаче още се обсъждали.

Вероятно ще има по-ниски прагови стойности при сезонните грипове, при които ще спира влизането в класните стаи, защото заразите рискуват да увеличат заболеваемостта и от коронавируса, прогнозира министър Вълчев.

Източник: dnevnik.bg