В Зелената къща бе експонирана гостуващата изложба на Националния литературен музей „Димитър Димов в писма и спомени“
Медиа:

В периода 17 – 30 септември 2020 г., в една от най-красивите свищовски сгради, строена в началото на ХХ век – Зелената къща, бе експонирана гостуващата изложба на Националния литературен музей „Димитър Димов в писма и спомени“, подготвена през 2019 г., по повод 110-годинишнината от рождението на писателя. Изложбата бе открита от д-р Милена Катошева, гл. уредник на къща музей „Димитър Димов“, която е и автор на идейната концепция; художник е Ивелина Велнова. Водещ на събитието бе Маргарита Дончева. По време на откриването гостите имаха възможност да се насладят и на прекрасното музикално изпълнение на Ангел Колев – китара и Боряна Петкова – пиано. Вечерта продължи с прожекция на документалния филм „Триптих за Димитър Димов“ (БНТ, 2006 г.), режисьор Валентина Фиданова-Коларова, сценаристи: Златимир Коларов и Анна Свиткова, оператор – Мартин Димитров, художник – Здравко Маринов. Музикалното оформление е на Мариана Вълканова, а ролята на Димитър Димов изпълнява актьорът Александър Жеков.

На 18 септември жителите и гостите на Свищов имаха възможност да гледат в двора на Зелената къща два филма: Филм за филма „Осъдени души“ (2015 г.), режисьор – Филип Андреев, сценарист – Катерина Ламбринова и екранизацията на романа на Димитър Димов „Осъдени души“ (1975 г.), по сценарий и режисура на Въло Радев; оператор – Христо Тотев, художник – Константин Джидров. Главните роли изпълняват полският актьор Ян Енглерт и унгарката Едит Салай, а българският дублаж е направен от Коста Цонев и Виолета Донева. Във филма участват още Руси Чанев, Силвия Рангелова, Елиза Топузян и др.

Сред многото дарби на писателя Димитър Димов е и тази на добър художник. Особено интересни, а и един от акцентите в изложбата, са автошаржовете, които той рисува по време на престоя си в Испания, на гърба на свои визитни картички. С още любопитни факти за художническата дарба на писателя, а също и по темата за шаржа и карикатурата, се запознаха участниците в проведеното занимание „Рисуваме като Димитър Димов“ в двора на Зелената къща на 19 септември. Водещи на събитието бяха Милена Катошева и Виктор Майсторов.

На 24 септември ученици и преподаватели от две свищовски училища – СУ „Цветан Радославов“ и СУ „Николай Катранов“, взеха участие в проведената образователно-развлекателна игра „Пътуване с куфара на Димитър Димов“. Децата имаха за задача, с помощта на копия на архивни материали от фонда на музея – снимки, ръкописи, кореспонденция, да познаят къде е пътувал Димитър Димов и да напишат кратък пътепис от негово име! Децата бяха отличени с грамоти и награди!

На 25 септември дворът на Зелената къща едва побра зрителите на прожекцията на филма „Тютюн“ (1961 г.) – екранизация по едноименното произведение на Димитър Димов (сценарий – Димитър Димов и Никола Корабов, режисьор – Никола Корабов, оператор Въло Радев; в главните роли: Невена Коканова и Йордан Матев).

За трета поредна година къща музей „Димитър Димов“ отбеляза Европейския ден на езиците – 26 септември, с литературно четене на романа на Димитър Димов „Тютюн“ в превод на различни европейски и световни езици. В литературното четене се включиха: Стоян Проданов – на български език и в превод на: испански (Александрина Александрова и Стела Крето), руски (Димитрина Проданова), немски (Димка Генчева), френски (Мария Петкова), турски (Танер Исмаилов), гръцки (Весела Димитрова), румънски (Димитрина Проданова). Специално за събитието Маргарита Михайлова бе подготвила превод на английски език на началните странички на романа, които прочете заедно с деветокласничката Ива Проданова. Гостите споделиха своите впечатления и някои интересни бележки около чуждоезичните текстове. Водещ на литературното четене бе д-р Милена Катошева, която разказа за някои от преводачите на романа „Тютюн“ и преводните издания.

Организатори на всички съпътстващи изложбата събития бяха къща музей „Димитър Димов“ (Национален литературен музей) и домакините от Пространство за изкуство култура и бизнес „Casa Verde 1908“ (Зелената къща). Това е втората успешно реализирана съвместна инициатива на независимото културно пространство в Свищов, създадено през 2016 г., и националната институция. Организаторите се надяват публично-частното партньорство да продължи и занапред в осъществяване на общата мисия за представяне, популяризиране и подкрепа на българското изкуство и култура и съхраняване на духовните ценности, в услуга на обществото и неговото устойчиво развитие! Провеждането на събитията бе подкрепено с доброволен труд и съдействие от СНЦ „Рисувай с нас“. Сдружението е организатор на културния фестивал „Реката“, който от три години се провежда в Зелената къща. Събраните средства от различните събития се използват за реализиране на проекти с благотворителна кауза.

Главният уредник на къща музей „Димитър Димов“ – д-р Милена Катошева, от свое име и от името на Националния литературен музей, благодари на домакините от Зелената къща за поканата и гостоприемството, за топлия прием и интереса на свищовската общественост към изложбата и проведените събития! Благодарим на всички, които с лични средства, професионално отношение и доброволен труд спомогнаха те да бъдат осъществени!

Източник: Къща музей „Димитър Димов“, Зелената къща, Casa verde, гр. Свищов