Заради възрастните учители: COVID-19 може да е критичен за системата

Коронавирусът е стрес тест за здравната система

Вследващите две седмици ще има скок на заразените заради училищата. Въпросът е какво ще се случи с възрастните учители. Това ще бъде много критично за образователната ни система. Имаме доста по-възрастни учители от средното за Европа“. Това заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по БНТ.

По думите му към момента свръх представени при заразените са хората между 60 – 70 г. и 50 – 60 г. „Хубавото е, че най-възрастната група не е засегната, явно се взимат добри мерки и се полагат специални грижи за тях“, каза още той.

Той допълни, че Смолян е областта с най-много диагностицирани, следва Благоевград.

„РЗИ-Благоевград интензивно работи, но трябва да се видят и броя на тестовете по области. Такава информация не е публична, а би трябвало министерството на здравеопазването да публикува такива данни“, призова той.

Тихомир Безлов определи коронавирусът като стрес тест за здравната система. „Виждате, че има много частни болници, които нямат такива ковид отделения, но парите към тях са рекордни. НЗОК трябва да повдигне темата. Трябва да се знае и информация за здравните системи в различни области, защото при някои градове главният източник на зараза бяха болниците“, обясни той.

Като друг основен проблем той посочи броя на болниците в България. „Имаме около 350 болници, а страни като Австрия и Белгия имат по 60-70-80“, каза още той.

Източник: dnes.bg